Nyhed

Peter Vedel Kessing valgt ind i FN’s Torturkomité

Peter Vedel Kessing
Peter Vedel Kessing, der er seniorforsker hos Institut for Menneskerettigheder, er blevet valgt som medlem af FN’s Torturkomite for perioden 2024-2028.

Peter Vedel Kessing fortsætter sin indsats mod tortur og umenneskelig og nedværdigende behandling som medlem af FN’s Torturkomite. Torsdag 19. oktober 2023 blev han i Geneve valgt som medlem af komiteen, der har til opgave at sikre, at FN’s Torturkonvention bliver overholdt.

Arbejdet i FN’s Torturkomite er langtfra ukendt for Peter Vedel Kessing. I 2021 overtog han Danmarks plads som én af komiteens ti uafhængige eksperter fra Jens Modvig fra Dignity.  

Jeg er stolt over, at Peter Vedel Kessing igen vil stille sin ekspertise til rådighed for at styrke FN’s indsats mod tortur.
Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

Udenrigsministeriet og Institut for Menneskerettigheder har sammen bakket op om Peter Vedel Kessings kandidatur til komiteen.

”Ved dagens valg havde vi med Institut for Menneskerettigheders Peter Vedel Kessing heldigvis både den teoretisk og fagligt stærkest tænkelige kandidat i feltet,” skriver Ulf Melgaard, der er kontorchef for folkeret og menneskerettigheder i Udenrigsministeriet, på LinkedIn.

Også på Institut for Menneskerettigheder glæder direktør Louise Holck sig over udnævnelsen af Peter Vedel Kessing:

Blå bog

Peter Vedel Kessing, ph.d., cand.jur.

Seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder
Adjungeret professor ved Syddansk Universitet, kvalificeret professor i folkeret i 2017 og 2020

2021: Medlem af FN’s Torturkomite

2020: Chefrådgiver, Kontor for international folkeret og menneskerettigheder, Udenrigsministeriet

2012-2017: Medlem af Dansk Flygtningenævn

2009 -: Medlem af Danmarks nationale forebyggelsesmekanisme mod tortur (OPCAT), som besøger fængsler og andre lukkede institutioner i Danmark, Grønland og Færøerne.

”Jeg er stolt over, at Peter Vedel Kessing igen stiller sin ekspertise til rådighed for at styrke FN’s indsats mod tortur. Det er et vigtigt arbejde i en tid, hvor vi dagligt er vidner til krigsforbrydelser, tortur og umenneskelig behandling,” siger Louise Holck.

Peter Vedel Kessing er ph.d. i folkeret og har særlig ekspertise inden for tortur, politi og fængsler, væbnet konflikt, terrorisme og menneskerettigheder.

”Nu glæder jeg mig til at gøre alt, hvad jeg kan for - sammen med de mange stærke antitorturkræfter i Danmark - at fremme det vigtige arbejde mod tortur, umenneskelig og nedværdigende behandling,” siger Peter Vedel Kessing.

I Danmark har han siden 2009 været medlem af Danmarks nationale forebyggelsesmekanisme mod tortur (OPCAT), som holder øje med forholdene for indsatte i fængsler.

Siden 1997 har han arbejdet med forebyggelse af tortur i flere lande i Asien, Mellemøsten, Europa og Afrika.

 

Kontakt

Seniorforsker, Forskning