Nyhed

Rapport medvirker til faldende brug af peberspray

Rapport medvirker til faldende brug af peberspray
Der er sket et markant fald i brugen af peberspray i danske arresthuse og fængsler. Et fald, der kommer i kølvandet på en rapport fra instituttet.

Der bliver pebersprayet mindre bag tremmerne i landets fængsler og arresthuse.

”Vi har set et markant fald i anvendelsen af peberspray i forhold til sidste år, efter vi i foråret indskærpede over for institutionerne, hvordan peberspray må anvendes,” siger sikkerhedsrådgiver hos Kriminalforsorgen, Finn Heiselberg.

Kriminalforsorgen, der har ansvaret for de danske arresthuse og fængsler, gik ud med indskærpelserne efter, Institut for Menneskerettigheder i december 2014 udgav rapporten ”Brug af peberspray i danske fænglser og arresthuse.”

Instituttet anbefaler blandt andet i rapporten,at adgangen til at anvende peberspray i arresthuse og fængsler bør være mere begrænset og præcist reguleret, og at det skal præciseres, at peberspray som udgangspunkt ikke må blive brugt i lukkede rum, hvis andre mindre indgribende magtmidler kan anvendes.

Det er de anbefalinger, Kriminalforsorgen har forholdt sig til, og som tilsyneladende har været medvirkende til det markante fald i antallet af magtanvendelser med peberspray.

”Med afsæt i rapporten fra Institut for Menneskerettigheder har vi indskærpet overfor fængsler og arresthuse, at peberspray kun må bruges, hvis andre midler ikke virker, og vi har især understreget, at personalet skal være varsomme med at bruge peberspray i lukkede rum,” siger Finn Heiselberg om Kriminalforsorgens indskærpelser.

Hvad er peberspray?
Peberspray er en væske, der består af et peberekstrakt, der sprøjtes ud i en koncentreret stråle, der virker i en afstand på op til 6-7 meter.
Peberspray påfører den ramte person akut øjenkrampe, stærk smerte i øjnene og midlertidig blindhed (ca. 30-45 minutter.)

Desuden fremkalder pebersprayen hudsvie, slimhindeirritation, hoste og desorientering.


En glædelig udvikling

Lisbeth Garly Andersen, der er specialkonsulent hos Institut for Menneskerettigheder og medforfatter til rapporten ”Brug af peberspray i danske fængsler og arresthuse”, ser positivt på Kriminalforsorgens indskærpelser og faldet i brugen af peberspray:

”Det er glædeligt, at de har indskærpet overfor arresthuse og fængsler, at man skal være varsom med brugen af peberspray, særligt i lukkede rum, og at den indskærpelse har haft en effekt på magtanvendelsen.”

Hos Kriminalforsorgen bliver personalet i fængsler og arresthuse opfordret til at søge mere dialog med de indsatte, og det er et skridt i den rigtige retning mod at undgå unødvendige overgreb og skader på indsatte, siger Lisbeth Garly Andersen:

”Magtanvendelser sker ofte ved uoverensstemmelser mellem personalet og indsatte, så det er positivt, hvis flere konflikter kan løses uden brug af magtanvendelser.”

Tydeligt resultat af indskærpelse

Ifølge Finn Heiselberg oplever man ikke kun et fald i brugen af peberspray, men også for andre magtmidler som stav og tåregas. En udvikling, der hænger sammen med, at der er færre indsatte i de danske fængsler og arresthuse. Der var derfor allerede i starten af året, før indskærpelserne, et begyndende fald i brugen af peberspray.

Hvor ofte anvendes peberspray?
Da pebersprayblevindførtpå enforsøgsordning i arresthuse og fængsler i 2009, blev det anvendt 3 gange.
I 2011,da peberspray officielt blev indført som magtmiddel i arresthuse og fængsler, blev det anvendt 37 gange.

Anvendelsen af peberspray steg med 25 procent fra 2012 til 2013 (56 gange i 2012 til 70 gange i 2013)


I maj fik fængselsbetjentene udvidet adgangen til peberspray. Hvor spraydåserne førhen blev opbevaret i aflåste skabe, er de nu en del af udrustningen hos de betjente, der omgås særligt farlige fanger eller arbejder på lukkede afdelinger. Den udvikling kan også have haft en præventiv effekt overfor de indsatte.

Faldet i brugen af peberspray er dog langt større end i brugen af magtmidler generelt, og derfor mener Finn Heiselberg, at forklaringen er klar:

”Faldet i lige netop brugen af peberspray er så markant, at jeg er overbevist om, at det skyldes vores indskærpelse.”

Ifølge Finn Heiselberg er fængselsbetjentene nu i en fase, hvor de bliver bedre til at overveje og gennemtænke de situationer, der kan føre til brug af peberspray.