Nyhed

Samfundets svageste blev overset i 2015

Hjemløsheden steg i 2015
Instituttets årlige statusrapport tegner et tydeligt billede af, at det halter med at forbedre rettighederne for de allermest sårbare i samfundet.

Selv om menneskerettighederne for udlændinge og asylansøgere har fyldt meget i det forgangne år, er der stadig en lang række andre menneskeretlige problemer i Danmark, der drukner i den daglige nyhedsstrøm.

Det viser Institut for Menneskerettigheders årlige statussammendrag, som netop er udkommet.

Hjemløsheden stiger

Det er blandt andet tilfældet for de mange danske og udenlandske hjemløse, der befinder sig i landet. For i de seneste seks år er hjemløsheden steget med 26 procent og antallet af unge hjemløse er næsten fordoblet.

Fakta

Institut for Menneskerettigheders statusrapport fokuserer på 22 områder,som instituttet hvert år gennemgår ift. menneskerettighedssituationen i Danmark. Det er fjerde gang, at instituttet udgiver statusrapporten.

Det er et stort menneskeretligt og samfundsmæssigt problem, som der burde være mere opmærksomhed omkring. Det siger instituttets vicedirektør, Louise Holck.

”Nogle af landets mest udsatte grupper står uden basale rettigheder såsom retten til en ordentlig levestandard og passende bolig, og heller ikke i 2015 skete der mærkbare forbedringer af de hjemløses forhold. Vi frygter, at mange flere vil ende på gaden, hvis ikke der sættes ind over for problemet”.

Børn kan isolationsfængsles

En anden alvorlig problemstilling, som der stadig ikke er taget hånd om, er, at det er lovligt at isolationsfængsle mindreårige i op til 28 dage i træk.

Isolation er en stor psykisk belastning, som kan resultere i angst, depression og psykoser.

”Det er fortsat tilladt at isolationsfængsle børn mellem 15 og 18 år i op til fire uger på trods af, at FN ved flere lejligheder har anmodet Danmark om at afskaffe denne mulighed. I forvejen er isolation en alvorlig belastning for voksne, så det er meget trist, at Danmark bruger et så voldsomt magtmiddel mod børn”, siger instituttets vicedirektør, Louise Holck.

Institut for Menneskerettigheders statusrapportevaluerer hvert år22 menneskeretlige områder i Danmark. Det er fjerde gang, at instituttet udgiver statusrapporten.