Publikation
Udenlandske kvinder fastholdt i voldelige ægteskaber

Udenlandske kvinder fastholdt i voldelige ægteskaber

Høje krav til dokumentation af vold fastholder kvinder i voldelige ægteskaber. Det viser rapport fra Institut for Menneskerettigheder.

En kvinde med afledt opholdsgrundlag vil som udgangspunkt miste sin opholdstilladelse, hvis hendes ægteskab eller samliv går i opløsning, da grundlaget for hendes ret til at være i Danmark så ikke længere er til stede.

Såfremt ægteskabet eller samlivet går i opløsning, fordi hendes partner udsætter hende for vold, kan udlændingelovens § 19, stk. 7, (den særlige voldsbestemmelse) imidlertid bringes i spil.

Formålet med bestemmelsen er at sikre, at kvinder ikke fastholdes i voldelige forhold, fordi de frygter at miste deres opholdsgrundlag.

Aktører med særligt kendskab til voldsudsatte kvinder kan imidlertid konstatere, at den særlige voldsbestemmelse i praksis langtfra altid beskytter de voldsudsatte kvinder.

På den baggrund undersøger Institut for Menneskerettigheder, hvilke barrierer voldsudsatte kvinder med afledt opholdsgrundlag møder i kontakten med udlændingemyndighederne, når de er ofre for vold eller overgreb i deres samliv eller ægteskab. Rapporten fokuserer navnlig på beviskravene i den særlige voldsbestemmelse, da dialog med fagfolk på voldsområdet har vist, at udfordringerne ikke mindst knytter sig til disse krav.

En tung bevisbyrde

I dag står den voldsudsatte kvinde med en tung bevisbyrde, hun skal løfte.

En kvinde, der som et led i voldsudøvelsen lever isoleret eller egentlig indespærret, vil for eksempel vanskeligt kunne fremskaffe dokumentation for volden i form af skadestuerapport, lægeerklæring, politianmeldelse eller lignende. Hvis kvinden bliver udsat for psykisk partnervold, er der tale om en voldsform, der per definition er svær at bevise.

Kravet om, at kvinden skal kunne vise, at volden er årsag til samlivets ophør, udfordres af det forhold, at kvinden kan have levet med volden i årevis og reelt ikke have haft andre valg, før omstændighederne en dag har muliggjort, at hun kunne handle. Årsagssammenhængen kan derfor fremstå uklar.

Endelig kan den voldelige partner gennem kalkuleret adfærd aktivt modvirke, at samlivets ophør fremstår som foranlediget af kvinden, hvormed kravet om initiativ bliver svært at indfri.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Udlændinge- og Integrationsministeriet sikrer, at beviskravene i udlændingelovens § 19, stk. 7, lempes, så kvindens forklaring lægges til grund, medmindre der er grund til at tro, at forklaringen er utroværdig.
     
  • udlændingemyndighederne tager initiativ til at udvide Udlændingelovens § 19, stk. 7, således at der foretages en samlet vurdering af, hvorvidt kvinden udsættes for vold af ægtefælle eller samlever i Danmark eller risikerer at blive udsat for vold ved tilbagevenden til hjemlandet som fraskilt. Hvis det vurderes at være tilfældet, skal kvindens opholdstilladelse ikke inddrages.
     
  • såfremt en udvidelse af udlændingelovens § 19, stk. 7, ikke gennemføres, bør udlændingemyndighederne af egen drift spørge ind til kvindens individuelle sikkerhedssituation, når de træffer afgørelse i sager om inddragelse af opholdstilladelse. Formålet er at kunne vejlede kvinden grundigt om retten til at søge asyl, såfremt hun har et asylretligt motiv.
     
  • Udlændingestyrelsen sikrer klar vejledning af voldsudsatte kvinder med afledt opholdsgrundlag, såfremt disse kvinder ønsker at forlade eller har forladt en voldelig ægtefælle eller partner.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk