Nyhed

Lovforslag om obligatorisk seksualundervisning bør favne bredere

Elever til undervisning
HØRINGSSVAR: Et nyt lovforslag fra Børne- og Undervisningsministeriet vil sikre seksualundervisning på gymnasiale uddannelser. Institut for Menneskerettigheder hilser initiativet velkommen, men anbefaler, at undervisningen får et rettighedsbaseret og inkluderende fundament.

Seksualundervisning har været obligatorisk i grundskolen siden 1970.

Samme krav på seksualundervisning har unge på ungdomsuddannelserne ikke haft. Men et lovforslag, der netop har været i høring, vil nu sikre obligatorisk seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser.

Institut for Menneskerettigheder ser positivt på lovforslaget om seksualundervisning, der har potentiale til at understøtte, at unge indgår i gode og ligeværdige relationer, modvirke uhensigtsmæssige kønsnormer og stereotyper og forebygge seksuelle overgreb blandt unge.

Mange elever efterspørger selv seksualundervisning, og en del unge oplever uønsket seksuel opmærksomhed på gymnasierne. Derfor er der god grund til at indføre obligatorisk seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser, påpeger Institut for Menneskerettigheder.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler dog, at undervisningen bredes ud til at have et mere rettighedsbaseret udgangspunkt. De unge bør have bedre kendskab til selvbestemmelse i forhold til seksualitet, køn og krop og bedre mulighed for at arbejde med temaer om digitale krænkelser og samtykke.

”Seksualundervisning er vigtigt for at styrke de unges kendskab til deres rettigheder. Med indførelsen af samtykkeloven er det især vigtigt, at undervisningen understøtter de unges refleksioner om køn, normer, grænser og samtykke,” siger Morten Emmerik Wøldike, leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med køn og LGBT+.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler samtidig, at seksualundervisningen skal have fokus på diskrimination og forskelsbehandling, særligt på baggrund af køn, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika.

For eksempel bør undervisningen også inkludere LGBT+-personers perspektiver og erfaringer og sætte fokus på ligestilling mellem kønnene.

Endelig anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at der også indføres obligatorisk seksualundervisning på erhvervsuddannelserne, den forberedende grunduddannelse (FGU) og ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov (STU).

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Undervisningsindholdet bør være bredt og inkludere LGBT+-personer
  • Underviserkompetencer skal styrkes
  • Inspirationsmaterialet bør sætte fokus på rettigheder og ligestilling, samtykke og digitale krænkelser
  • Kravet om obligatorisk seksualundervisning bør også omfatte erhvervsuddannelserne, Forberedende Grunduddannelse (FGU) og Ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov (STU).