Nyhed

Virksomheder fravælger ulovligt kvindelige elever

Ung kvindelig skovrydder med en motorsav
Oplæringskonsulenter oplever, at virksomheder lægger vægt på elevens køn, når de vælger elever. Det er ulovlig forskelsbehandling og skader erhvervsuddannelserne, fastslår Institut for Menneskerettigheder.

Fire ud af ti af oplæringskonsulenter på erhvervsskoler oplever, at virksomhederne stiller krav til elevers køn, når de skal besætte lærepladser. Hver tredje oplæringskonsulent svarer, at det oftest er kvinder, der vælges fra. Kun syv procent svarer, at det oftest er mænd.

Det viser Institut for Menneskerettigheders rundspørge blandt erhvervsskolernes oplæringskonsulenter

”Det er og bliver ulovlig forskelsbehandling at fravælge elever på baggrund af køn. Forskelsbehandling skaber ulige vilkår for at få en læreplads og svækker de fravalgte elevers adgang til arbejdsmarkedet,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Det er og bliver ulovlig forskelsbehandling at fravælge elever på baggrund af køn.
Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

Når 67 procent af oplæringskonsulenterne imødekommer virksomhedernes krav til elevens køn, bidrager de til den ulovlige praksis. Erhvervsskolerne er på den måde med til at skabe uens vilkår for henholdsvis kvindelige og mandlige erhvervsskoleelever. 

Problem med forskelsbehandling af elever

Diskrimination på erhvervsuddannelserne og virksomheders fravalg af elever på baggrund af køn eller etnicitet er desuden en mulig årsag til højere frafald i minoritetsgrupper.

Kvinder, der udgør kønsminoriteten, har for eksempel 74 procent større sandsynlighed for at falde fra uddannelsen.

”Erhvervsuddannelserne er udfordret af både faldende elevoptag og frafald. Forskelsbehandling kan være en af forklaringerne, og derfor foreslår vi, at eleverne får oplysning om deres rettigheder, og at virksomhederne mærker konsekvenser,” siger Louise Holck.

For at komme problemet til livs anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at virksomheder mister retten til at være praktiksted, hvis de ikke overholder ligebehandlingsloven.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Undervisningsministeriet ændrer bekendtgørelsen om de faglige udvalgs behandling af godkendelse af oplæringsvirksomheder, så det bliver muligt for de faglige udvalg at fratage en oplæringsvirksomhed retten til at være oplæringssted, hvis den ikke overholder sine forpligtelser om arbejdsmiljø og ligebehandling eller er dømt for chikane, seksuel chikane eller diskrimination.
     
  • Undervisningsministeriet forpligter erhvervsskolerne til at oprette en akutrådgivning, som giver eleverne adgang til social, personlig, psykologisk og juridisk rådgivning, når de oplever dårligt lærings- og arbejdsmiljø, herunder chikane, seksuel chikane og diskrimination, på skolen eller på deres læreplads.
     
  • Undervisningsministeriet igangsætter et oplysningsarbejde, der skal sikre, at elever og oplæringskonsulenter på erhvervsuddannelser får kendskab til regler, rettigheder og klagemuligheder i forhold til chikane, seksuel chikane og diskrimination.

 

Har du oplevet diskrimination?

Diskriminationslinjen er til dig, der har været udsat for diskrimination på grund af køn, alder, religion, handicap, seksualitet, kønsudtryk, kønsidentitet, kønskarakteristika, race eller etnisk oprindelse.

Vi tilbyder juridisk rådgivning og hjælper med din sag.

Ring til Diskriminationslinjen mandag-torsdag kl. 12-15 på 3269 8666.