none

Status 2013: Udvisning og udlevering

Udvisning og udlevering af personer fra Danmark er et område med velkendte menneskeretlige udfordringer.

Kapitlet indeholder følgende temaer:

  • Udvisning af udlændinge på grund af kriminalitet
  • Udvisning af terrormistænkte udlændinge
  • Brugen af diplomatiske erklæringer ved udlevering
  • Udlændinge på ”tålt ophold”.

UDVISNING AF UDLÆNDINGE PÅ GRUND AF KRIMINALITET

Det menneskeretlige torturforbud indebærer, at stater ikke må udsende en person, herunder en udlænding, til en anden stat, hvor personen må antages at blive udsat for tortur eller umenneskelig eller nedværdigende behandling. Desuden indebærer retten til respekt for privat- og familieliv blandt andet, at en udvisning skal stå i et rimeligt forhold til formålet med udvisningen. I denne vurdering indgår blandt andet udlændingens tilknytning til opholdslandet og til hjemlandet samt kriminalitetens art og grovhed.

Danmark har siden 1996 løbende skærpet reglerne om udvisning, så det i dag er hovedreglen, at udlændinge, der bliver idømt frihedsstraf for kriminalitet, bliver udvist. Udvisning kan kun undlades, hvis det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Hvis udvisning undlades, skal udlændingen altid idømmes en betinget udvisning, selvom sanktionen ”betinget udvisning” er uden retsvirkning.

Læs mere:

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk

Medarbejdere