Grundkursus i menneskerettigheder

Her finder du de materialer, du skal bruge til forberedelse til civilsamfundskurset, Grundkursus i menneskerettigheder.

Kære deltager!

Tak fordi du har valgt at deltage i vores Grundkursus i menneskerettigheder.
Vi glæder os til at se dig på kurset.

Vi har sammensat en forberedelsespakke, der introducerer en række af de temaer, vi også skal arbejde med på kurset. Inden kurset beder vi dig gennemgå de enkelte emner, så du får et overblik over de vigtigste menneskerettighedssystemer, -mekanismer og –aktører, og så du er klædt på til diskussionerne og øvelserne i undervisningen.

Opstår der spørgsmål, mens du forbereder dig, så noter dem ned og tag dem med til kurset.

Forberedelsespakken består af følgende elementer:

  • ”Menneskerettigheder - kort fortalt” (animationsfilm ca. 7 minutter)
  • ”At være en national menneskerettighedsinstitution” (video ca. 3 minutter)
  • En database med centrale menneskerettighedsdokumenter fra FN, Europarådet, EU samt udvalgt dansk lovgivning
  • To sager, som bliver gennemgået under kurset.

Vi vurderer, at du sammenlagt må påregne 1-2 timer til forberedelse.

 

1 FILM ”MENNESKERETTIGHEDER – KORT FORTALT”

Start med at se denne film, som er udarbejdet af Institut for Menneskerettigheder. Den introducerer menneskerettigheder generelt, de centrale menneskerettighedsprincipper, -systemer og –mekanismer.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

 

 

2 VIDEO ”AT VÆRE EN NATIONAL MENNESKERETTIGHEDSINSTITUTION”

I denne video giver vores tidligere direktør Jonas Christoffersen dig en kort præsentation af Institut for Menneskerettigheder og forklarer, hvad det vil sige at være en national menneskerettighedsinstitution.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

 

 

3 MATERIALER

Her finder du centrale menneskerettighedsdokumenter fra FN, Europarådet, EU samt udvalgt dansk lovgivning. Nogle af dokumenterne vil indgå som materialer i kurset, desuden er de tænkt som ressourcer, hvis du skal arbejde videre med menneskerettighederne.

Angående handicaptilgængelighed: Vi kan desværre ikke garantere, at alle dokumenter er fuldstændig tilgængelige. Er der et dokument, du vil læse, men som ikke er gjort tilgængeligt, beder vi dig kontakte os.

Det er vigtigt for os at gøre menneskerettigheder mere konkrete og forståelige for dig som deltager. Vi anbefaler, at du inden kurset læser minimum én menneskeretlig konvention for at få en fornemmelse for, hvordan konventionerne er skrevet og, hvordan de enkelte rettigheder bliver formuleret i konventionerne. Du kan frit vælge, hvilken konvention du vil læse inden kurset. Hvis det er noget, der virker uklart under din læsning, så noter det ned og tag det med til kurset, så vi kan svare på dine spørgsmål.

Vi har samlet centrale dokumenter i vores vidensbank her.

Derudover vil vi under kurset gennemgå to klagesager, behandlet hhv. i FN og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Inden kurset beder vi dig læse en kort beskrivelse af begge sager:

Desuden vil vi gerne anbefale bogen Kampen om menneskerettighederne Anette Faye Jacobsen og Steven L.B. Jensen (red.), der er en debatbog, som sætter fokus på aktuelle diskussioner af menneskerettighederne

4 MENNESKERETTIGHEDERNES RELEVANS FOR DIG

Det er afgørende for os, at du finder kurset relevant for dit daglige arbejde. Vi beder dig derfor inden kurset overveje, hvordan menneskerettigheder er relevant for dit daglige virke – eller måske hvordan de kan blive mere relevante. Er der noget du gerne vil have vendt eller diskuteret, der kan være nyttigt for dig og din arbejdsplads, er du meget velkommen til at tage det op på kurset.

God fornøjelse med forberedelsen. Vi glæder os til at se dig!