Kursus: ”Børns rettigheder”

Her finder du de materialer, du skal bruge til forberedelse til kurset ”Børns rettigheder".

Kære deltager!

Tak fordi du har valgt at deltage i vores grundkursus i ’Børns rettigheder’. Vi glæder os til at se dig på kurset.

Vi har sammensat en forberedelsespakke, der introducerer en række af de temaer, vi også skal arbejde med på kurset. Inden kurset beder vi dig gennemgå materialet nedenfor for at få et overordnet overblik over de juridiske rammer for menneskerettigheder i Danmark og klæde dig på til diskussionerne i undervisningen.

Opstår der spørgsmål, mens du forbereder dig, så noter dem ned og tag dem med til kurset.

Forberedelsespakken består af følgende elementer:

  • ”Menneskerettighederne – kort fortalt” (animationsfilm – ca. 7 minutter)
  • ”At være en national menneskerettighedsinstitutuion” (video ca. 3 minutter)
  • ”Børn” – status 2015-16
  • ”Ekstrem social kontrol” – rapport 2017
  • ”Overgreb mod børn – hvor langt rækker beskyttelsen?” – rapport 2016
  • ”Beskyttelse af børn – overgrebspakkens implementering i kommunerne” – analyse 2016
  • FN’s børnekonvention

Vi vurderer, at du sammenlagt må påregne 1-2 timer til forberedelse.

 

1 FILM ”MENNESKERETTIGHEDER – KORT FORTALT”

Start med at se denne film, som er udarbejdet af Institut for Menneskerettigheder. Den introducerer menneskerettigheder generelt, de centrale menneskerettighedsprincipper, -systemer og –mekanismer.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

 

 

2 VIDEO ”AT VÆRE EN NATIONAL MENNESKERETTIGHEDSINSTITUTION”

I denne video giver vores tidligere direktør Jonas Christoffersen dig en kort præsentation af Institut for Menneskerettigheder og forklarer, hvad det vil sige at være en national menneskerettighedsinstitution.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

 

 

3 RAPPORTER

Denne delrapport behandler fem temaer, hvor der er behov for et øget fokus på barnets individuelle, selvstændige rettigheder. Temaerne vedrører beskyttelse af børn mod overgreb, børn som pårørende, børns forhold under anbringelse uden for hjemmet, frihedsberøvelse af børn og unge på grund af kriminalitet samt frihedsberøvelse uden for strafferetsplejen og anden magtanvendelse over for børn og unge.

Denne rapport fra 2017 sætter fokus på, hvordan ekstrem social kontrol kan komme til udtryk i form af begrænsninger, isolation og overvågning m.v. og i hvilket omfang den unge har ret til et privatliv i forhold til sine forældre. Vi anbefaler at du læser kapitlerne 1, 4, 5 og 6.

Rapporten fra 2016 sætter fokus på, om den danske lovgivning og officielle retningslinjer på centralt og kommunalt niveau er formuleret hensigtsmæssigt i forhold til at sikre børn bedst muligt mod alle former for overgreb. Vi anbefaler, at du læser resumeet.

Analysen vurderer fordele og udfordringer ved at indføre meget præcise og konkrete standarder, eller rettigheder, til børn, som det er sket med Overgrebspakken. Vi anbefaler, at du læser resumeet.

4 FN'S BØRNEKONVENTION

Børnekonventionen indeholder både borgerlige og politiske rettigheder samt økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, og den skal fortolkes i lyset af sine fire generelle hovedprincipper: ikke-diskrimination, varetagelse af barnets bedste, retten til livet, overlevelse og udvikling samt respekt for barnets synspunkter.

Disse fire gennemgående principper er fremhævet af FN’s Børnekomité, som er nedsat til at overvåge, at konventionen overholdes af de stater, der har tilsluttet sig.

Vi anbefaler, at du skimmer rettighederne igennem (Art. 1 – 41) samt skimmer gennemførelsesbestemmelserne (Art. 42 – 45)

5 MENNESKERETTIGHEDERNES RELEVANS FOR DIG

Det er afgørende for os, at du finder kurset relevant for dit daglige arbejde. Vi beder dig derfor inden kurset overveje, hvordan menneskerettigheder er relevant for dit daglige virke – eller måske hvordan de kan blive mere relevante. Er der noget du gerne vil have vendt eller diskuteret, der kan være nyttigt for dig og din arbejdsplads, er du meget velkommen til at tage det op på kurset.

God fornøjelse med forberedelsen. Vi glæder os til at se dig!