Specialkursus: "Religion og menneskerettigheder i et internationalt perspektiv"

Her finder du de materialer, du skal bruge til forberedelse til specialkurset, "Religion og menneskerettigheder i et internationalt perspektiv".

Kære deltager!

Tak fordi du har valgt at deltage i vores kursus ”Religion og Menneskerettigheder i et Internationalt Perspektiv”. Vi glæder os til at se dig på kurset.

Vi har sammensat en forberedelsespakke, der introducerer en række af de emner, som vi skal beskæftige os med til undervisningen. Pakken vil give dig en grundlæggende viden om menneskerettigheder og forholdet mellem religion og rettigheder i et internationalt perspektiv. Inden kurset vil vi således bede dig om at gennemgå pakkens materiale, der skal hjælpe med at give dig bedre forståelse for de tematikker, som vil indgå i undervisningen, og gøre det muligt for dig at få mest muligt ud af dit kursus.

Opstår der spørgsmål, mens du forbereder dig, så notér dem ned og tag dem med til kurset.

Forberedelsespakken består af følgende:

  • Animationsfilmen ”Menneskerettigheder – Kort Fortalt” (varighed: ca. 7 min)
  • Videoen ”At Være en National Menneskerettighedsinstitution” (varighed: ca. 3 min)
  • Rapporten "The International Promotion of Freedom of Religion or Belief: Sketching the Contours of a Common Framework"
  • Kronikken “Kan Islam Forenes med Menneskerettighederne?”
  • Artiklerne ”Lost Covenant: A Story of the Failed 1967 Convention on Elimination of Religious Intolerance” (2017)
  • Artikler fra Open Global Rights

 

Vi vurderer, at du sammenlagt må påregne 1-2 timer til forberedelse.

 

God fornøjelse med forberedelsen.

Vi glæder os til at se dig!

 

1 FILM ”MENNESKERETTIGHEDER – KORT FORTALT”

Denne film, som er udarbejdet af Institut for Menneskerettigheder, introducerer menneskerettigheder generelt og præsenterer de mest centrale menneskerettighedsprincipper, -systemer og –mekanismer. Vi anbefaler, at du starter din forberedelse med at se denne film.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

 

 

2 VIDEO ”AT VÆRE EN NATIONAL MENNESKERETTIGHEDSINSTITUTION”

I denne video giver vores tidligere direktør Jonas Christoffersen dig en kort præsentation af Institut for Menneskerettigheder og forklarer, hvad det vil sige at være en national menneskerettighedsinstitution. Videoen giver dig dermed indblik i, hvem vi er.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

 

 

3 RAPPORT: ”The International Promotion of Freedom of Religion or Belief: Sketching the contours of a Common Framework ”

4 KRONIK: ”KAN ISLAM FORENES MED MENNESKERETTIGHEDERNE”?

 

I denne kronik diskuterer Marie Juul Petersen, seniorforsker på Institut for Menneskerettigheder, den sommetider herskende opfattelse af Islam som menneskerettighedernes modsætning. Hun argumenterer for, at islam, i forhold til menneskerettigheder, ikke bør ses som en entydig eller antagonistisk størrelse, men i stedet som noget, der rummer et væld af forskellige stemmer, fortolkninger og holdninger.

5 ARTIKEL: ”LOST COVENANT: A STORY OF THE FAILED 1967 CONVENTION ON ELIMINATION OF RELIGIOUS TOLERANCE” (2017) – UNIVERSAL RIGHTS GROUP

I denne artikel genbesøger forsker på Institut for Menneskerettigheder, Steven L. B. Jensen, den aldrig-realiserede Konvention om Eliminering af Religiøs Intolerance fra 1967. Han påpeger, at trods konventionens fejlslagne skæbne, så skal dens relevans for de moderne internationale menneskerettigheder ikke nødvendigvis overses. Tværtimod mener han, at konventionens historie og fiasko udgør en glemt arv, som vi med rette bør konfrontere.

6 ARTIKLER FRA OPEN GLOBAL RIGHTS

Til yderligere inspiration kan du også finde korte (engelsksprogede) artikler om religion og menneskerettigheder her:www.openglobalrights.org

Eksempler på artikler fra Open Global Rights:

7 MENNESKERETTIGHEDERNES RELEVANS FOR DIG

Det er afgørende for os, at du finder kurset relevant for dit daglige arbejde. Vi beder dig derfor inden kurset overveje, hvordan menneskerettigheder er relevant for dit daglige virke – eller måske kan blive mere relevant. Er der noget du gerne vil have vendt eller diskuteret, der kan være nyttigt for dig og din arbejdsplads, er du meget velkommen til at tage det op på kurset.

God fornøjelse med forberedelsen. Vi glæder os til at se dig!