Studerende med bøger i hænderne

Grønlændere i Danmark

Danmark er forpligtet til at modarbejde diskrimination af grønlændere i Danmark.

I Danmark bor der omkring 17.000 grønlændere. Flere undersøgelser dokumenterer, at grønlændere i Danmark oplever, at de ikke har samme adgang til uddannelse, sundhed og job som etniske danskere. Mange grønlændere i Danmark oplever desuden at blive mødt med negative fordomme og diskrimination. 

Alle er beskyttet af menneskerettighederne. Staten har både pligt til at sikre ligebehandling og til at forhindre diskrimination af grønlændere i Danmark. Forbuddet mod diskrimination fremgår direkte af menneskerettighedskonventionerne og udgør en hjørnesten i menneskerettighederne.

Grønlændere i Danmark nyder også en særlig beskyttelse som oprindeligt folk.

Danmarks særlige forpligtelser over for oprindelige folk

ILO’s konvention nr. 169 vedrørende oprindelige folk i selvstændige stater: 

Konventionen stiller krav om, at det grønlandske folks sociale, kulturelle, religiøse værdier og skikke skal anerkendes og beskyttes. 

  • Myndighederne skal afbøde vanskeligheder relateret til nye leve‐ og arbejdsvilkår for grønlændere i Danmark. Det indebærer for eksempel, at myndighederne har en pligt til at yde støtte for at imødekomme sproglige og kulturelle barrierer, som grønlændere i Danmark står overfor i mødet med dansk kultur.
  • Staten skal sikre en koordineret og systematisk indsats for at beskytte det grønlandske folks rettigheder og sikre inddragelse af grønlændere, når der for eksempel vedtages administrative beslutninger eller lovgivning, som vedrører dem.
Danmarks nationale ligebehandlingsorgan

Institut for Menneskerettigheder er Danmarks nationale menneskerettighedsinstitution og ligebehandlingsorgan. Det forpligter instituttet til at fremme og beskytte menneskerettighederne og retten til ligebehandling for grønlændere i Danmark. 

Indhold på siden