Mikrofon ved demonstration

Ytrings- og informationsfrihed

Ytrings- og informationsfrihed er to helt fundamentale borgerlige og politiske rettigheder.

Ytringsfrihed er en forudsætning for et sundt demokrati, der tillader borgerne at udtrykke deres synspunkter, kritisere magthaverne, tage aktiv del i den offentlige debat og påvirke politiske beslutninger.

I dag giver sociale medier flere muligheder for deltagelse i den demokratiske samtale på tværs af samfundet. Siden Facebook så dagens lys for 20 år siden, har ytringsfriheden i stigende grad udfoldet sig på sociale medier. 

Der mangler dog stadig balance i, hvilke billeder, opslag og kommentarer de sociale medier fjerner, mens ulovligt indhold forbliver tilgængeligt på platformene, og det går ud over ytrings- og informationsfriheden.

EU’s retsakt om digitale tjenester fra 2022 giver et fælles sæt regler om ansvar for sociale medier med det mål at beskytte EU-borgere mod ulovligt indhold og sikre ytrings- og informationsfriheden online. 

Informations- og ytringsfriheden forudsætter også bred adgang til aktindsigt i de politiske beslutningsprocesser, så borgerne kan deltage i demokratiet og offentligheden kan kontrollere den offentlige forvaltning. Aktindsigt er derfor central for rettigheder og retssikkerhed

I 2023 lagde regeringen endnu en gang op til ændringer af offentlighedsloven. Den danske offentlighedslov undtager stadig i vidt omfang aktindsigt fra materiale om de mest centrale politiske beslutninger. 

Indhold på siden