Cyklister med Christiansborg i baggrunden

Statsborgerskab og statsløshed

FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne slår fast, at alle har ret til et statsborgerskab.

Stramninger har gjort det sværere at blive dansk statsborger. De danske regler for tildeling af statsborgerskab er i en årrække blevet strammet så meget, at mange udlændinge enten helt eller i lange perioder udelukkes fra at opnå dansk statsborgerskab. 

Reglerne betyder, at over 11 procent af den voksne befolkning i Danmark ikke har dansk statsborgerskab. Den gennemsnitligt beregnede opholdstid, før voksne indvandrere opnår dansk statsborgerskab, er på omkring 19 år

Reglerne rammer særligt unge, som er født og/eller opvokset i Danmark. For denne gruppe kan reglerne opleves som ekskluderende og fremmedgørende, fordi vurderingen af statsborgerskab ikke tager højde for den særlige tilknytning, som de har fået gennem deres opvækst i Danmark. De skal derimod igennem samme proces som personer, der indvandrer til Danmark som voksne. 

Mennesker med en funktionsnedsættelse kan søge Folketingets Indfødsretsudvalg om dispensation fra et eller flere af kravene til statsborgerskab. I 2022 gav Indfødsretsudvalget dispensation til omkring ti procent af ansøgerne med en langvarig funktionsnedsættelse. I 2014 var det cirka 97 procent af ansøgerne, som fik dispensation. Det lave antal dispensationer tyder på, at der er ansøgere, der bliver diskrimineret på grund af handicap, hvilket er i strid med Danmarks internationale forpligtelser. 

Danmark er også forpligtet til at give statsborgerskab til statsløse, der fødes i Danmark. Ikke desto mindre er der i 2023 i alt 502 statsløse børn, unge og voksne, der er født i Danmark, som altså ikke har dansk statsborgerskab. 

Indhold på siden