Par med deres barn

LGBT+

Retten til ligebehandling betyder, at alle uanset seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika skal have lige muligheder til at træffe deres egne valg i livet.

I 2022 er LGBT+-personers rettigheder og ligebehandling blevet styrket på flere områder.

På familieområdet er LGBT+-personers rettigheder blevet forbedret væsentligt. Med de nye barselsregler får forældre i LGBT+-familier mulighed for at dele de 13 overførbare uger mellem op til fire forældre. Denne rettighed træder i kraft 1. januar 2024.

Hvad står LGBT+ for?

LGBT+ er en engelsk forkortelse for lesbian, gay, bisexual og transgender, som er den internationale fællesbetegnelse for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Plusset signalerer, at flere grupper, som for eksempel interkønnede, non-binære og queer-personer, også er inkluderet.

Der er også vedtaget ny lovgivning, der gør det lettere at blive registreret som medmor og foretage navneforandring for transpersoner. Reglerne om medmoderskab er endnu ikke trådt i kraft, da myndighederne vurderer, at reglerne strider imod EU’s vævsdirektiv.

Folketinget har i 2022 vedtaget et borgerforslag om at anerkende medfaderskab i LGBT+-familier. Regeringen har desuden nedsat en ekspertgruppe, der skal undersøge, i hvilket omfang og hvordan man kan anerkende forældreskab ved kommercielle surrogataftaler.

Endelig har regeringen i august 2022 fremlagt en ny LGBT+-handlingsplan ”Plads til forskellighed i fællesskabet”, som løber frem til 2025. Handlingsplanen indeholder 39 tiltag og indsatser.

Der er dog fortsat behov for at styrke LGBT+-personers rettigheder og ligebehandling i Danmark. Selvom beskyttelsen mod hadforbrydelser er styrket i straffeloven, og politiet har forbedret sin indsats for at efterforske hadforbrydelser, oplever mange LGBT+-personer stadig hadefulde ytringer og hadforbrydelser i deres hverdag.

Børn og unge under 18 år har fortsat ikke adgang til at ændre juridisk køn. Det vil ellers styrke deres selvbestemmelse og trivsel og bidrage til at øge accepten af transpersoner blandt familie og venner og generelt i samfundet.

Institut for Menneskerettigheder fik fra januar 2022 mandat fra Folketinget til at arbejde for ligebehandling af LGBT+-personer. Det forpligter Institut for Menneskerettigheder til at fremme, evaluere og overvåge LGBT+-personers rettigheder og levevilkår i Danmark og bekæmpe diskrimination på baggrund af seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika.

Vi har også mandat til at indbringe sager af principiel karakter eller sager af almindelig offentlig interesse for Ligebehandlingsnævnet, som behandler sager om ulovlig forskelsbehandling.

 

Indhold på siden