Artikel 2

Artikel 2 - Definitioner

Artikel 2 giver en række definitioner på de begreber, som anvendes i handicapkonventionen, og som der ikke på forhånd findes nogen klar definition af.

Definitionen af begrebet“kommunikation”understreger, at kommunikation skal forstås betydeligt bredere end blot det talte sprog og skriftsproget. Således omfatter begrebet f.eks. også punktskrift og oplæsning.

Den fulde definition er, at kommunikation omfatter: "sprog, tekstvisning, punktskrift, taktil kommunikation, storskrift, tilgængelige multimedier samt skrift, lyd, klarsprog, oplæsning og supplerende og alternative kommunikationsmåder, -midler og -formater, herunder tilgængelig informations- og kommunikationsteknologi" - læs hele bekendtgørelsen her.

”Sprog”omfatter talesprog og tegnsprog, men også andre former for nonverbalt sprog.

Definitionen af”diskrimination på grund af handicap”bygger i vidt omfang på definitionerne af diskrimination i FN’s Konvention om Afskaffelse af Alle Former for Racediskrimination (CERD) og FN’s Konvention om Afskaffelse af Alle Former for Diskrimination Imod Kvinder (CEDAW).

Diskrimination omfatter både direkte og indirekte diskrimination. Det fremgår af afgørelser og generelle kommentarer fra de forskellige FN-komiteer, herunder komiteen under FN’s Konvention om Borgerlige og Politiske Rettigheder, at forskelsbehandling, som ikke har et sagligt formål, og som ikke er proportionel, kan være diskrimination.

Det er nyt i forhold til andre afFN's menneskerettighedskonventioner, at det anerkendes, at manglende tilpasning i rimeligt omfang udgør diskrimination. Det betyder, at alle offentlige myndigheder i de forpligtede stater skal yde tilpasning i rimeligt omfang over for personer med handicap fra det øjeblik, konventionen træder i kraft. Det skyldes, at respekt for forbuddet mod diskrimination er en borgerlig og politisk rettighed, som er umiddelbart gældende, jf. artikel 4.

Det fremgår endvidere af artikel 5 stk. 3, at staterne skal tage alle passende foranstaltninger for at sikre, at der i praksis ydes tilpasning i rimeligt omfang.

Begrebet”rimelig tilpasning”omfatter nødvendige og passende ændringer, men ikke ændringer som medfører en uforholdsmæssig stor eller unødvendig byrde.

”Universelt design”er et nyt begreb i konventionssammenhæng. Universelt design er design, som kan anvendes af alle og ikke blot af personer med handicap. Universelt design er design, som afspejler, at samfundet er mangfoldigt, og at alle mennesker skal have lige mulighed for at være inkluderet i samfundet. Universelt design er derfor ikke det samme som begrebet tilgængelighed. Universelt design er rettet mod alle, mens tilgængelighed hovedsagelig er rettet mod personer med handicap. Universelt design fremgår også af artikel 4 om staternes generelle forpligtelser.